D3 Blog

d3 krémmel fűtöttem magam 4000 méter magasan - Kedves Gyula beszámoló

A d3 Hungary csapata
2021.09.02 12:01
d3 krémmel fűtöttem magam 4000 méter magasan - Kedves Gyula beszámoló

d3 Blog01: a d3 Platinum waxxal fűtöttem magam 4000 m magasan - Kedves Gyula élménybeszámoló

 

Óriási mérföldkőhöz ért a d3 Hungary, itt olvashatjátok az első blogbejegyzésünket, ehhez az alkalomhoz méltóan egy nagyon érdekes, izgalmas és minket is nagy büszkeséggel töltő témával és élménybeszámolóval készültünk nektek. Hatalmas köszönet érte Kedves Gyulának, aki nélkül ez a szívünkhöz közel álló bejegyzés nem készülhetett volna el. De miről is van szó? Olvass tovább és kiderül!

 

 

Az első bejegyzés egy határokat feszegető mászásról szól, melyet még sportszeretők, de hegymászás témában laikusnak számítók is érdeklődéssel fogadnak, beleértve magamat is. Kedves Gyula megmászta az Alpok legnemesebbnek nevezett csúcsát a Matterhorn-t. Erről az adrenalindús túráról mesélt nekünk, amit mi nagy örömmel hallgattunk.

Néhány szám és tényadat, az ezeket kedvelőknek:

  • Hegy, magasság: Matterhorn, Cervino- csúcs, 4478 m ( Az Alpok 7. legmagasabb csúcsa)
  • Hegymászók: Kedves Gyula, guide: Mécs László 
  • Aktív mászási idő: 6 óra felfelé, 6 és fél óra lefelé
  • Hőmérséklet, viszontagságok: -10 C, jeges, havas hágóvassal játható, helyenként 40 km/h széllökések
  • Határok feszegetése: 130% 

 

Néhány szó a technikai felszerelésről és körülményekről


Az állandó felszerelés a mászás nehézségei mellé plusz 15 kg-ot jelentett. Melyben a legfontosabb eszköz egyértelműen a hágóvas volt. Emellett helyet kaptak még a magas tápanyagtartalmú ételek, magnézium és elektrolit por és természetesen a d3 Platinum is.. Gyula elmondása szerint rengeteget energiát égettek folyamatosan, készült is tápanyaggal bőven, de mennyiségre ez kevésnek bizonyult. Ebben a magasságban már a szimpla létezés is sok energiát igényel, nemhogy a folyamatos mozgás. 4000 méter magasságnál még nincs drasztikus fogyás, ezek a tünetek mérsékelten jelentkeznek, de akinél jelentkeznek az akklimatizáció jelei, ő veszélyes fogyásba kezdhet, az étvágytalanság miatt. A nehézségek mellett ott volt még az is, hogy a menedékházban sem fűtés, sem ellátás nem volt.
A Körülmények: Felfelé végig jeges és havas, kimondottan nehéz körülmények voltak, olykor 40 km/h széllel, a 6 és fél órás lefelé vezető úton már kicsit barátságosabb környezetben, kevesebb hóban ereszkedtek.  Az első napon 1800 m szintet tettek meg, túrával és mászással 2000 méterről, 3800 méterre. A második nap a technikai mászásé volt 600 méter szinttel. A hegy és a túra nehézségét az is jelentette, hogy a felfelé és lefelé vezető út ugyanaz volt. Korábbi túrák alkalmával lefelé mindig más útvonalakon mentek, de legalább az időjárás kegyesebb volt visszafelé.

 

A felbecsülhetetlen d3 Platinum

Kedves Gyula kedvenc d3 terméke egyértelműen a Platinum Wax, felfelé a menedékházban, ahol nem volt fűtés a Platinummal fűtötte testét. Kedvenc tulajdonságok: nagyon sokáig tartó hatás, rendkívüli ellenállóképesség: nem mosta le sem eső, sem izzadtság. A legnagyobb érték pedig, hogy nem jelentkezett rendszeres térdfájdalma sem, ami a komolyabb terhelések alkalmával mindig szokott. Ennél nagyobb hitelesség és elismerés nem is kell a krémünknek, minthogy közel 4500 m magasságban, ilyen jól szolgálatot tesz.

 

Mentális és fizikális  felkészülés


Gyula ugyan már 3-4 éve rendszeresen mászik, de minden hegy rejteget újdonságokat és meglepetéseket számára. Ennek a túrának a legnagyobb kihívása az volt, hogy több napon át tartott, így fokozott terhelésnek volt kitéve mentálisan és fizikailag is. A túra előmászása az ausztriai Stüdlgrat - Großglockner volt, a maga 3798 méterével. Gondolat a feladásról: Gyulát arról is megkérdeztem, hogy megfordult-e a fejében, hogy feladja, ő egy egyszerű, de nagyon értékes gondolattal válaszolt erre, amit egy 100 km-es túrán a barátja mondott neki. “Amíg nincs az a gondolat a fejedben, hogy feladod, egészen addig meg is tudod csinálni”. A legnagyobb motivációja pedig a saját határainak folyamatos feszegetése és átlépése.

 

Zárásként pedig a legszebb és legnehezebb pontról mesélt nekünk. Számára a két leggyönyörűbb pillanat az volt, amikor az első pihenőnél megpillantotta a Mont Blanc-t, másik elképesztő a keresztet látva a csúcson. A legnehezebb pont pedig akkor volt, amikor hüttéből induláskor rögtön egy negatív áthajlóval kezdődött az út. Köszönjük szépen az izgalmas beszámolót és sok hasonló túrát és élményt kívánunk neked, Gyula.

A d3 Hungary csapata